Az utolsó Nagy Fül Fesztivál
nagyful@hotmail.com

The last Big Ear Festival
nagyful@hotmail.com

Helyszín/Venue: A83 hajó
2005. szeptember 14., szerda

szeptember 14., szerda

24.00
NOM: Geopolyps (film)


23.00
Stereo Total's Brezel Goering


22.00
Najmányi László-Vajdai Vilmos: TheReMix


21.00
Tudósok

20.00
Gabi and the Human Flesh


19.00

John Tylo es a gucai rezesek


Budapest és a régió egyik legizgalmasabb zenei találkozója idén kerül megrendezésre utoljára támogatások hiányában.

A Nagy Fül Fesztivál nyolc éves működése alatt az aktuális zene azon képviselőit mutatta be, akik régiónkban és Európában kiemelkedő fontossággal bírtak minőségük és betöltött kulturális szerepük alapján, s hidat vertek a rock és a kísérleti, a pop és az elektronikus, az underground és a jazz zenei identitások között. Ez volt eddig az egyetlen hazai fesztivál, amely a kelet-európai aktuális és kísérleti zenék bemutatását is fontos céljául tűzte ki, s amely a kelet és nyugat kultúrája között igyekezett hidat verni azok zenei újdonságainak közös bemutatása által.

Az új zene sztárjait és kevéssé ismert fontos előadóit bemutató fesztiválon fellépet többek között a free jazz atyja (Peter Brötzman), jakut sámánénekesnő (Stepanida Borisova), az angol kísérleti zene kulcsfigurája (Chris Cutler), a legjobb orosz underground együttes (NOM), a meghatározó amerikai zeneszerző (Phil Niblock), a legjobb holland kortárs együttes (De Kift), a lengyel jazz nagy fiataljai (Maestro Tritony), a dobok nagyobb mágusa (Pavel Fajt), a Balkán filozófusa, zeneszerzője és szaxofonistája (Boris Kovac), a legnagyobb szlovén rock-költő (Marko Brecelj), a bolgár újzene fenegyerekei (Ivo Dimitrov), a citrafon feltalálója és mestere (Király Ernő), s itthonról a legnagyobb jazz-szaxofonos (Dresch Mihály), a legmerészebb kísérletező (Tóth Gábor) és még sokan mások.

A fesztivál egy helyen és egy időben volt otthona mindannak, ami kelet és nyugat, ismert és kevésbé ismert, mindannak, ami minőségében és létjogosultságában egy közös ünnep részeseivé emelte a különböző régiók és alkotói felfogások művészeit és hallgatóit.

A fesztivál az idén egyetlen hazai pályázaton sem kapott támogatást. Nagy meglepetésre tavalyi főtámogatója, a Fővárosi Önkormányzat, amely hosszan biztatta a szervezőket, végül elállt a támogatásától. Így támogatások hiányában a fesztivál kénytelen befejezni tevékenységét. Az, amely az utóbbi években utolsóként maradt talpon azon fesztiválok közül, amelyek az új, nem-kommersz zenei előadókat mutatta be, miután a Hungarocarrot, a Szünetjel és más hasonló fesztiválok végleg megszűntek.

A fesztivál szervezői köszönik a segítségét mindazoknak, akik bármilyen módon támogatták a fesztivált.


Támogatónk:

Goethe-Institut Budapest

osztrák kulturális fórum


Archív:

I. Nagy Fül Fesztivál '98

II. Nagy Fül Fesztivál '99

III. Nagy Fül Fesztivál 2000

IV. Nagy Fül Fesztivál 2001

V. Nagy Fül Fesztivál 2002

VI. Nagy Fül Fesztivál 2003

VII. Nagy Fül Fesztivál 2004

24.00
NOM: Geopolyps (film)

A szetpétervárti kultuszzenekar, a NOM agyvelőt és rekeszizmot rázó filmje Putyinról, Bushról, Kim Il Sungról, Leninről és Hitlerről, amely többek között az Amszterdami Független Filmfesztivál Nagydíját is elnyerte. Ivan Turist akkorát alakít benne, hogy általa kézzelfogható testközelbe kerül mindaz, amiben mi is élünk.


23.00
Stereo Total's Brezel Goering

Brezel Goering, a világhírű Stereo Total együttes alapítója, a berlini elektronikus zenei szcéna egyik legizgalmasabb figurája. A fiatal komponista nem elégedett meg bátor zenei kísérletekkel, hanem táncritmusokkal, színházi elemekkel, videó-installációval bővítette teljes egyszemélyes multi-média eseménnyé fellépéseit, amelyben a szórakoztatás és a kísérlet egyszerre jelenik meg egy elképesztő futurista elektro-diszkó formájában.
Kicsit úgy, mintha Michael Jacksont Gagarinnal kereszteznénk Guantanamón.


22.00
Najmányi László-Vajdai Vilmos: TheReMix

A világ első térvezérlésű elektronikus hangszerét és feltalálója, Theremin professzor orosz tudós élettörténetét elektronikus szimfónia formájában adja elő a két neves alkotó new jazz eszköztárral bővített, drum&bass alapú, post-industrial ambiance stílusban thereminen és más, térvezérlésű elektronikus hangszereken.
A gondolkodó ember tánczenéje!

 

 

 


21.00
Tudósok

A fesztivál alapító-házigazdái ezúttal pláza-dalokkal kedveskednek a közönségnek. Dadaista irodalmi színházuk ezúttal is gyönyörű drum' 'n'bass-szel és süvítő free-jazzel fog társulni.20.00
Gabi and the Human Flesh


Az osztrák duó az ipari blues nagymestere. Egy gyönyörű női hang törik meg a nagy tereket keltő gitárok felett, azaz úgy is mondhatnánk, hogy Tom Waits és P. J. Harvey szelleme találkozik a boncasztalon, míg a svungtól beindul a bólogatás.


19.00
John Tylo es a gucai rezesek

John Tylo világutas, aki kamera nélkül egy lépést sem tesz. Legutóbb dél-Szerbiában, Guca városában forgatott, ahol főszereplői a legendás roma fúvósbandák voltak.

 

 

 


ghjhgj

gdfgdfg