VI. Nagy Fül Fesztivál
nagyful@hotmail.com

6th Big Ear Festival
nagyful@hotmail.com

újzenei fesztivál a Ráday utcában
2003. október 3., 4., 5.
naponta 17.00-21.30

Minden rendezvény ingyenes!

Szabadtéri színpad a Ráday utcában:

Október 3., péntek

20,00 Jaap Blonk Braaxtaal (NL)
18,30 4 experimentelle (AUT)
17,00 Pop Ivan

Október 4., szombat

20,00 N.O.M. (RUS)
18,30 Tudósok
17,00 Ijon

Október 5., vasárnap

20,00 "Égõ fülû Winnetou!" - Franci Blaskovic Band (Isztria)
18,30 Creutzfeldt-Jacob Sindicate
17,00 Najmányi László


Piccolo színház - (Török Pál utca 3):

Október 3., péntek

20,00 Trottel Stereodream Experience
19,00 Tóth Gábor
18,30 Szombathy Bálint
17,00 Kada

Október 4., szombat

20,00 Harry den Hartog (NL)
18,30 Persona Non Grata
17,00 Ápolók

Október 5., vasárnap

20,00 Uzgin Üver
18,30 Brains
17,00 Szkárosi Endre


Filmvetítések a Gershwin-teremben (Török Pál utca 3.):

Filmek Antal István esztéta válogatásában és felvezetésében naponta 17,00 -tól 22,00-ig:

25.-én:

Bestiák (Wahorn-efZámbó-feLugossy)
Roi Vaara: Shipping Crate
Lea and Pekke Kantonen: The Sping
Teemu Maki: Good Friday
Dobai Péter: Archaikus torzó
Barcs Miklós: Égi rovar
Antal István: Várnai vágottkák

26.-án:

Boldogság koncepciók
Forgács Péter: Totem
Antal-efZámbó: A tisztaság fél egészség
Kismányoki Károly: Bauhaus Pécs
Kenneth Anger: Scorpio Rising
Alien Nation: nemzetközi válogatás
feLugossy : Neoszarvasbika
Tarkovszkij: A tükör


27.-én:

Jeles András: A revizor
Igor Lazin: Az agy
Riverglass
Bunuel: Az andalúziai kutya
Berlin: Egy nagyváros szimfóniája
Dr. Horváth Putyi: Pauer 60
Bird - Charlie Parker


Kiállítások:

a Gerswin-teremben Aknay Csaba fotómuvész kiállítása

A Nagyszínpadnál: Nyikoláj Kopejkin festményei (N.O.M.,Szentpétervár)


Autonóm zóna - Nagy Fül Bónusz Party
MU Színház (Körösy József utca 17., XI):

Október 3.

20.30 The Corporation
21.30 Pozvakowski
22.30 N.O.M. (RUS) és Zoran Todorovic (SER) filmjei

Október 4.

20.30 Interzone
21.30 Fineartsmusic "Vibráció"
22.30 Koper Budapestnek: Marko Brecelj, Ruins Matador, a Puha Terrorizmus Akciócsoport filmjei (SLO)


térkép


A Nagy Fül Fesztivál egyedülálló zenei és mûvészeti sziget, amely a nem-kommerciális zenei irányzatok legkülönbözõbb formáit vonultatja fel azzal a céllal, hogy az új zene legkülönbözõbb elõadói - a már világhírnévre szert tett nemzetközi mûvészek, a kevésbé ismert, ám ugyanolyan fontos kelet-európai és regionális zenészek, az új zenei világokat felfedezõ hazai fiatalok és már bevált mestereik - független zenei világai egy helyen találkozzanak, s mutatkozzanak be az alkotói sokszínûség polifóniáját valósítva meg.

A Fül legyen Nagy, nyitott minél több stílus, identitás irányában a jazztõl az etnón át a rockig, a kortárstól a hangköltészeten át a kísérletezokéig. Fogadja be mindazt, ami minõsége és független mûvészi értékei által fontos és aktuális. Kutassa fel és mutassa be a kulturális önkifejezés furcsa és kevésbé ismert formáit azzal a céllal, hogy azokat minél többen láthassák és halhassák - mindenekelõtt a fiatalok - felmutatva, hogy máshogyan is lehet muzsikálni és gondolkodni. Derüljön ki, hogy vannak a kiürült közhelyek mögött alternatívák, hangok, arcok, amelyek mûvészetükkel segíthetik az embereket egymás megértésében, megismerésében és megszeretésében.

A fesztivál 1998 óta évente kerül megrendezésre, amelyen fellépett többek között Peter Brötzmann (D), Chris Cutler (GB), De Kift (HOL), Phil Niblock (USA), Stepanida Borisova (SIB), Pavel Fajt (CZ), Maestro Tritony (PL), Alexander von Schlippenbach (D), Ole Lukkoye (RUS), Mozg (PL), SCH (BH), Blurt (GB), Király Erno (YU), Dresch Mihály, Boris Kovac (YU), Uzrujan (CRO), Marko Brecelj (SLO), Urlaut (ITA), Spaceheads (GB) és még sokan mások.


Támogatónk:


 


Archív:
I. Nagy Fül Fesztivál '98
II. Nagy Fül Fesztivál '99
III. Nagy Fül Fesztivál 2000
IV. Nagy Fül Fesztivál 2001
V. Nagy Fül Fesztivál 2002

 

Jaap Blonk's Braaxtaal (NL) énekhang-mágia

Jaap Blonk az énekhang világhíru mágusa. Úgy állít elo vonatzakatolást, visszafelé mondott szöveget, robbanásokat, robbanás-sóhajokat, mintha a torkában a világ legkorszerubb szöveg- és hanggenerátora csücsülne. Hollandia egyik vezeto újzenésze szintetizátoros kísérocsapatával, a tánc és zaj közötti mezsgyén egyensúlyozó Braaxtaallal érkezik.

 

 


4 experimentelle (AUT) art-pop színházA négy kísérletezõ együttesen teljes színházat alkot. Koncertjeik hasonlók, mint amilyenek anno az A. E. Bizottságé voltak: felhasználnak mindent, amit a környezetükben találnak - talált parókát, konyhaasztalt, befõttesüveget, fénykardot - s ugrálva, énekelve, suttogva elmondják általuk saját történetüket izgalmas zenével, a pop, a jazz, és az art-rock mezsgyéin evezve egy humoros színielõadás irányában.


Pop Iván - underground jazz

"Zenénk trendektõl, irányzatoktól független, mégis mindenki által átélt és átélhetõ tartalmakat hordoz. Hangulata nem nyugodt, sõt, sokszor zaklatott, felkavaró. Mégis a szabadság mindenhatóságát hirdeti, annak elérhetõségét sugallja, és ezáltal végül: felszabadít." Popi meg van, sot, egykor Iván Lendült, de meg kell vallani, egyik legjobb ifjú zenekarunk õ, a Pop Ivan.


N.O.M. (RUS) K.G.B.-D.I.S.C.O.

A NOM Szentpétervár legrégibb underground kultuszzenekara, amely egykoron a Nemhivatalos Ifjúsági Szervezet (Nyeformalnaja Organizacja Molodezsi) néven alakult, ami nem más, mint az egykori terminológia által megjelölt tudatos underground-izmus bõrzubbonyos definíciója. Ettõl a világtól nem tudnak és nem is akarnak szabadulni, ebbõl építik fel abszolutizmus-, kommersz-, fogyasztó-, rock-, pop- és szentimentalizmusellenes programjukat. Gúnyt ûznek a taroló középszerû közizlésbol, méghozzá úgy, hogy senkit sem sértve bírják röhögére a beavatatlant is.


Tudósok - szocio-jazz

A Tudósok merész kísérletezõk, ösztönös urhajósok, gyakorlatias felfedezõk. A basszusból Jimi Hendrix wah-wah pedálon átengedett álmai jönnek, a dobok Harlem jazzpincéinek hangjait hozzák, majd balkáni szelek kerekednek szaxofon és trombitahangokat hozva, melléjük szövegek, melyek az osztályban ügyeletes heti hetestol az örökbecsû Karcsi igazgatóig feltérképezik a ma világát.

 

 

 


Ijon - romantikus biodarkTemesvári Balázs nevét a nagysikerû Moszkva tér filmzenéjének szerzõjeként ismerte meg a szélesebb nyilvánosság, amelytol Balázs egyébként ódzkodik. A kis klubokat szereti, azoknak sejtelmes hangulatait, amelyekben megszólalhat ezer-hangszínû gitárja, ahol a basszusdallamok és a húsba hasító dobhangok szárnyain felszállhat, míg mi simán követjük, s innen már csak lépésnyire az ég végtelenje.


"Égõ fülû Winnetou!" - Franci Blaskovic band (Isztria)

Franci Blaskovic Isztria és Dalmácia legmarkánsabb zenészegyénisége, aki az isztriai népzenén és a mediterrán hagyományokon alapozva egy egyedülálló turbó-avangárd rockot hozott létre vidám, hedonista, siesta-szeru, lezseren kemény, ezerszínû és soknyelvû muzsikájában. Fellépése egy multi-kulti, meta-feta, szinkretikus-mimetikus vitaminbomba, pont az a teljes körû mûsor, amely feltölt és búcsúztat: Addio Pola!

 

 


Creutzfeldt Jacob SINdicate - jazz-rock

A belsõ lüktetés végtelen, a mozgás örök. Ebbõl indul ki a Sindicate, melynek tagjai a jazz és a rock alapelemeibol szövik a pillanat élményét rögtönzött ezerszínû hangzásvilágukban. Poszt-hippy, poszt-modern, pre-avangárd, pszeudó-folk és még ki tudja mi minden egyszerre, egy hatalmas kísérletben a bizonyos, adott pillanatból kibontandó öröm megszerzése céljából.

 

 

 


Les Fleurs du Mal - deep ambiance

Najmányi László emberi és természeti hangokra, valamint elektronikus hangszerekre komponált mûvét a Ráday utca speciális hangulata ihlette. Az elektronikus oratórium narratívája az új Ráday utcai lakó, Teller Ede (Sáfár Kovács Zsolt, tenor) beköltözésének történetét mondja el. A világhírû tudós, a hidrogénbomba atyja megvett egy házat a Bakáts tér közelében. A ház pincéjében kísérleti laboratóriumot készül berendezni. Élettársa, az operaénekesnô Leona Bloom (Tóth Imola, alto) esténként operaáriákat fog énekelni a tetôteraszon. A Teller házaspár a Ráday utcai fesztivál színpadáról köszönti új szomszédait. Dub: MC Karl-Heinz Wienerblut (bariton). Mix: DJ. NoMore.


Trottel Stereodream Experience (HUN/USA) - etno-rock

A Trottel együttes a magyar zenei eklektika nemzetközi nagykövete. Nem tudom, van-e Európai ország, ahol még ne játszottak volna, de egy biztos: ha külföldön valaki egy klubban kiejti a Trottel nevet, mosoly lesz a válasz, s az, hogy igen, járt már itt az eklektikus világzenei csapat, akik nagyszeru bulit csaptak, s hozták azokat az ízeket, amelyekbõl felépíthetõ egy jó, képzeletbeli országimázs.

 

 

 

 


Tóth Gábor - kortárszenei akció

Tóth Gábor az a mûvész, aki az anonimitást kedveli. Performanszai is errõl szólnak a 60-as évek vége óta. Úgy mondani ki a valamit, hogy az kevésnek tûnjön, vagy egyszerûnek, vagy mindennaposnak, holott a csavar az üzenetbe van csomagolva. Fagyiból szobrot, körözöttbõl falat, papírtányérokból akvarelleket, zajból zenét, az emberi hülyeségbol békét alkotni.

 

 

 

 

 


Szombathy Bálint (Újvidék) - performance

Szombathy Bálint a Dessau-i Bauhaus-központtól a montreáli múzeumokig számos nemzetközi performance-fesztiválon szembesítette közönségét belsõ tévémusorával. Legyen az tisztelgés vagy kritika a múlt országai és a mai diktatúrák irányában eloadásain az idõ szelleme megcsapja a nézõt. Éljenek a holt költõk!

 

.


Kada - avangarde-rock-jazze

Erõs dallamok, lenyûgözõ hangzások, merész, nyitott struktúrák együttese adja a Kada együttes elbûvölõen pörgõ zenéjét. Gondolatban visszautazhatunk zenéjük hallatán a beat aranykorába, amikor Ginsberg üvöltötte verseit, Zappa csûrte gitárját, s Kerouac utazott az ütött-kopott greyhoundokkal a keleti és nyugati part között. Nem filozofálnak, zenélnek. Zenével filozofálnak, ami annyit tesz: filozófiájuk a közvetlen zenei lét, azaz: Élet

 

. 


Harry den Hartog (NL) fraktális boogie

Harry egy õsi one-man-band: egyszerre énekel, billentyûzik és szájharmonikázik saját szerzeményeket úgy, hogy a hallgató nem tudja, hogy egy zenei kísérleten, vagy egy werkli-diszkó közepén áll. Harry a szintetizátorok fénylõ slágereinek agyalapi boogie-woogie nagymestere.

 

.


Persona Non Grata (Szigetvár)- etno-rock

Erõteljes, a tánczenével kacérkodó, humoros muzsika, tekerõs balkáni dub, nagyfokú lendülettel és stíluskeveredéssel. Erõteljes, lüktetõ, helyenként jócskán megbolondított basszusalap, rá szellõs, lebegõs, fúvós futamok nem túl tolakodó, de adekvát gitárjátékkal, üdítõ zenei váltások egy alapvetõen instrumentális zenében Szigetvárról.

 

.


Ápolók (Miskolc) - avangárd slágerek

Az Ápolók a magyar zenetörténet szerves része. Üssük csak fel a lexikont, s olvassuk: "Minden idõk egyik legjobb, körülírhatatlan sok-mufajúságban tobzódó mûvészcsapata, mely a zene, a színház, a poézis nagy letéteményese, egyszersmind klasszikusa. Témájuk lehet akár sí-versenyzõ, akár kondás, akár paralellopipedon, bizony fejen találják a szöget, s csak bólogatni lehetséges zenéjükre szolfézsszerkóval a hónunk alatt."

.


Uzgin Üver (Kecskemét) - etno-pop

A kecskeméti együttes kísérleti õsnépzenét, ha úgy tetszik posztmodern world music-ot játszik. Elindulva a magyar puszta zenei hangzásvilágából messzire utaznak valamennyi koncertjükön, beutazzák Mongóliát, Burmát, Kínát, de ugyanígy New York-ot, a Lappföldet vagy éppen a frankfurti röpteret is. Megszólal itt szaxofon, klarinét, trombita, furulya, fuyara, zurna, doromb, hegedu, gitár, nagydob, darbuka, kanna, gardon, sampler, szintik, effektek és természetesen az emberi hang.


Brains (Szentendre)- elektronikus tánczene

A Dunakanyar legjobb táncmesterei és tánc-futuristái. Egy csapat nagyon fiatal, nagyon tehetséges zenész, akik mögött már többszáz koncert van. A Gördeszka jegyében születtek, kedvenc állatuk a Dub, szeretnek ismerkedni, ártatlanul mosolyognak, s pörgésükkel úgy elsodornak, hogy csak ámulsz & bámulsz. A legjobb drum'n'bass együtteseink egyike. Tessék felfedezni, ha eddig netán erre nem nyílt volna alkalom!

.


Szkárosi Endre (Bp) - költészeti performance

Költészeti indíttatású performer, költõ, író, képzõmûvész. Az Új Hölgy Futár muvészeti magazin elindítója, kiemelkedo muvészeti írónk. Akcióiban a társadalmi aktualitásoktól a hangköltészeti kísérletekig a legkülönbözõbb kifejezési eszközök lelhetõk fel. A Towering Inferno zenei és performance együttes tagja, mellyel a világ jelentos koncerttermeiben lépett fel.

 

 

.


Aknay Csaba fotómûvész kiállításaNyikoláj Kopejkin festményei (N.O.M.,Szentpétervár)ghjhgj

gdfgdfg