VII. Nagy Fül Fesztivál
nagyful@hotmail.com

7th Big Ear Festival
nagyful@hotmail.com

Helyszín/Venue: Nagycsarnok (Vámház körúti Vásárcsarnok) hátsó része
Cím/Address: Vámház körút 1.-3., 1093 Budapest.
Bejárat a Pipa utca felől! Entrance from the Pipa street
2004. október 1. és 2.
A napi belépő ára 1500 forint, amely a helyszínen kapható. Info: 06 70 532 5660

Október 1., péntek

24,00 Franci Blasovic Band (IST)
23,00 Felix Kubin (D)
22,00 M.O.R.D. (A)
21,00 Veryan Weston & Hugh Metculfe (GB)

 

Október 2., szombat

24,00 De Kift (NL)
23,00 Plan Kruutntoone + Yoorsproject (NL)
22,00 Tudósok (HUN)
21,00 Ivo Vladimirov’s Legendary Poptones (BUL)


A Nagy Fül betiltása - felhívás a Nagy Fülért 2003


A Nagy Fül Fesztivál egyedülálló zenei és mûvészeti sziget, amely a nem-kommerciális zenei irányzatok legkülönbözõbb formáit vonultatja fel azzal a céllal, hogy az új zene legkülönbözõbb elõadói - a már világhírnévre szert tett nemzetközi mûvészek, a kevésbé ismert, ám ugyanolyan fontos kelet-európai és regionális zenészek, az új zenei világokat felfedezõ hazai fiatalok és már bevált mestereik - független zenei világai egy helyen találkozzanak, s mutatkozzanak be az alkotói sokszínûség polifóniáját valósítva meg.

A Fül legyen Nagy, nyitott minél több stílus, identitás irányában a jazztõl az etnón át a rockig, a kortárstól a hangköltészeten át a kísérletezokéig. Fogadja be mindazt, ami minõsége és független mûvészi értékei által fontos és aktuális. Kutassa fel és mutassa be a kulturális önkifejezés furcsa és kevésbé ismert formáit azzal a céllal, hogy azokat minél többen láthassák és halhassák - mindenekelõtt a fiatalok - felmutatva, hogy máshogyan is lehet muzsikálni és gondolkodni. Derüljön ki, hogy vannak a kiürült közhelyek mögött alternatívák, hangok, arcok, amelyek mûvészetükkel segíthetik az embereket egymás megértésében, megismerésében és megszeretésében.

A fesztivál 1998 óta évente kerül megrendezésre, amelyen fellépett többek között Peter Brötzmann (D), Chris Cutler (GB), De Kift (HOL), Phil Niblock (USA), Stepanida Borisova (SIB), Pavel Fajt (CZ), Maestro Tritony (PL), Alexander von Schlippenbach (D), Ole Lukkoye (RUS), Mozg (PL), SCH (BH), Blurt (GB), Király Erno (YU), Dresch Mihály, Boris Kovac (YU), Uzrujan (CRO), Marko Brecelj (SLO), Urlaut (ITA), Spaceheads (GB) és még sokan mások.


Támogatónk:

Budapest

Budapest Fováros Önkormányzata Municipality of Budapest City Selbstverwaltung der Hauptstadt Budapest

Holland Királyság Nagykövetsége

Nationaal Pop Instituut

The British Council Hungary

Goethe-Institut Budapest

osztrák kulturális fórum

Élet és Irodalom


Archív:
I. Nagy Fül Fesztivál '98
II. Nagy Fül Fesztivál '99
III. Nagy Fül Fesztivál 2000
IV. Nagy Fül Fesztivál 2001
V. Nagy Fül Fesztivál 2002
VI. Nagy Fül Fesztivál 2003

Franci Blaskovic Band (Isztria)

Franci Blaskovic Isztria és Dalmácia legmarkánsabb zenészegyénisége, aki az isztriai népzenén és a mediterrán hagyományokon alapozva egy egyedülálló turbó-avangárd rockot hozott létre vidám, hedonista, siesta-szeru, lezseren kemény, ezerszínû és soknyelvû muzsikájában. Fellépése egy multi-kulti, meta-feta, szinkretikus-mimetikus vitaminbomba, pont az a teljes körû mûsor, amely feltölt és búcsúztat: Addio Pola!

 

 


Felix Kubin (D)

Felix Kubin, a fiatal hamburgi zeneszerző egyaránt küzd a gravitáció ellen kortárs zenéivel, animációival, Szci-fi-Pop-Noise zenéjével, rádiójátékaival és kísérleti adásaival. A kiváló billentyűs hihetetlen szintézisképességgel egyensúlyoz a kortárs és a tánczene, a posztmodern jazz és a techno, a szinház és multi-média között. Előadásai utazások egyaránt múltba és jövőbe, a Tarkovszkij filmek hangultába, a 70-es évek diszkózenék világába és a Stockhauseni „helikoptereken előadott vonósnégyesek” őrületébe.


M.O.R.D. (A)

A M.O.R.D. együttes tevékenysége a tragédia és humor között egyensúlyoz. A fiatal osztrák zenészek olykor kötött szoknyákban, toppokban és pantyusokban, máskor befáslizva, vagy éppen csillogó diszkó-ruhákban lépnek fel. Zenéjük a beat-generáció szellemiségét idézi, az utazást, a lüktetést, költészetében a szabadság harsány érzését, melyet angol nyelven küldenek agyunkba, szívünkbe és gyomrunkba.


Veryan Weston-Hugh Metculf (GB)

Hugh Metculf a zenei tudatalatti nagy utasa és Anglia talán legmeghökkentőbb költője egyszerre. Akár posztmodern verseit szavalja gázálarcban, akár úgy gitározik, hogy lyukakat fúr gitárján hihetetlen hangokat varázsolva belőle, akár filmjeit vetíti s szaval, performál melléjük mindvégig a meghökkentés, a humor és a legmélyebb egzisztenciális gondolatok határmezsgyéin egyensúlyozva. Veryan Weston világhírű zongorista és zeneszerző ezúttal is a költő társa, aki Huge eklektikus személyiségét látszólagos visszafogottságával és kimértésgével ellenpontozza. Két kiváló avangárd művész játéka az angol élvonalból.


De Kift (NL)

Hollandia már évek óta legizgalmasabb újzenei big bandje, amely a kortárs és hagyományos zenei formákat színházi elemekkel ötvözi. Közvetlen, személyes megszólalásúk, humorral átitatott neo-archaikus zenei nyelvük egyszeruen lehengerli hallgatóit. Eloadásukban a szép és a szomorú közösen alkotják a megtéveszthetetlenül jellegzetes holland zenét.


Plan Kruutntoone + Yoorsproject (NL)

Fiatal vikingek, akik Hollandia legtávolibbi északi részéből, a fryslâni Groningenből jönnek, ám zenéjükből mintha nem csak ennek a világnak a hangjait hallanánk ki. Itt előadásra kerülő műsoruk tisztelgés Jan Yoors belga író előtt, aki gyermekkorától vándorcigányokkal töltötte életét, s akinek szövegei ennek az életnek a színes, hiteles, vidám és húsba maró képeit vonultatja fel egy páratlanul egyéni költői nyelven. A szövegek fríz-holland, roma, angol és szerb nyelven hangzanak el, s a zene végigkíséri nagyon eredeti hangvételében mindezeket a tradíciókat összekötve őket.


Tudósok (HUN)

A Tudósok a magyar underground meghatározó képviseloje, akik a jazz, a punk, az avantgárd, a performance és a költészet elemeit ötvözik egy egyéni, jellegzetesen kelet-európai hanggá. A basszusból harlemi álmok rügyeznek, a dobok a szibériai sámánok empirio-kriticizmusát képviselik, majd balkáni szelek kerekednek szaxofon- és trombitahangokat hozva, hogy végül olyan szövegek pattoghassanak mindezek tetejében, amelyek a hazai köz pszicho-ródeójából fölözik le a mély kollektív tudatalatti magas vitamintartalmú sikolyait.


The Legendary Poptones (BUL)

A szófiai együttes az experimentális zene helyi meghatározója, akik az irodalmi avantgárdból merítik élményeiket, kedvencük Danyil Harmsz. Felléptek már New Yorkban Matthew Ostrowskival, Elliot Sharppal, de bárhol szívesen játszanak helyi szabad-improvizációs zenészekkel, emellett otthon vannak a multi-médiában, performance-ben és az irodalmi-zenei akciókban is egyaránt.


 

ghjhgj

gdfgdfg